רק למשמע המילה "איידס" או "HIV" בעבר, היינו מתחלחלים. ואכן, זו היתה מחלה שקטלה לא מעט אנשים בשנות ה-80 אך עם הזמן והתקדמות הרפואה הושגה שליטה עליה. הבעיה היא שגם היום יש אנשים שאין להם יידע בנושא או מקבלים מידע מוטעה, והנה כמה שאלות ותשובות נפוצות שיעשו קצת סדר:
ש: מה ההבדל בין "נשא" ל"חולה"?
ת: נשאות היא התקופה שלאחר ההדבקה בה הנגיף נמצא בגוף אך הרמה נמוכה. בעבר אי אפשר היה לגלות נשאות מה שהיה מעביר לא מעט נשאים לסטטוס של חולים לאחר כמה שנים, אך היום ניתן לזהות את הנגיף כבר בתוך 3 שבועות מההדבקה. מי שכבר חולה באיידס סובל מכשל של המערכת החיסוני והוא חשוף למחלות ממאירות, לזיהומים ובסופו של דבר גם למוות.
ש: מהן דרכי ההידבקות ב- HIV?
ת: בניגוד למה שחלק מהאנשים חושבים, איידס לא עובר בלחיצת יד, בנשיקה, באכילה או שתייה מכלי של מי שחולה או אפילו מישיבה על אותה אסלה שישב בה חולה איידס. ההידבקות בנגיף היא בעיקר בעת קיום יחסי מין לא מוגנים (יחסי מין מכל סוג שהוא – וגינליים, אנאליים או אוראליים) באמצעות מגע ישיר של דם בדם נגוע ובמקרה בו יש אישה נשאית בהריון, יש סיכוי שהנגיף יעבור לעובר.
ש: מהו הטיפול ב- HIV?
ת: כיום מי שנשא של הנגיף לא בהכרח נגזר עליו גזר דין מוות. יש קוקטייל תרופות שאמור למנוע את התפתחות הנגיף בדם ואף לנטרל אותו, אך לא להשמיד אותו לגמרי. נשאי איידס יכולים היום בחלק מהמקרים לחיות עד 120 תוך נטילת תרופות באופן קבוע.
הדבר החשוב ביותר הוא שמי שכבר גילה שהוא נשא, חייב ליידע את הפרטנרים שלו בכדי שגם הם ילכו להיבדק על מנת לשלול הידבקות בנגיף ה- HIV